De Trainer

De trainingen worden gegeven door Jean Pauwels, de enige Belgische negende dan binnen onze stijl. Jean is pas op 29 jarige leeftijd gestart met karate en jiujitsu. Daarnaast specialiseerde hij zich ook in aikido en introduceerde eveneens de meest efficiënte technieken uit andere gevechtssporten zoals boksen, krav maga en kickboks.

Jean bestudeerde veel beeldmateriaal over echte gevallen van agressie. Zijn analyse:

Het beoefenen van gevechtssporten is een uitstekende basis voor zelfverdediging, maar er wordt te weinig rekening gehouden met de realiteit op straat. Iedere gevechtssport heeft eigen regels en limieten, een aanvaller op straat heeft die daarentegen niet!”

Daarom ontwikkelde Jean zijn eigen “no rules” systeem : een efficiëntere vorm van zelfverdediging die dichter bij de realiteit staat. In tegenstelling tot wat men zou vermoeden is “no rules” een veilig systeem: harde confrontaties worden vermeden. Reeds bij de aanvang wordt streng de nadruk gelegd op controle en beheersing in de uitvoering van de technieken. In de 42 jaar dat Jean al lesgeeft zijn daardoor de zeldzame kwetsuren steeds beperkt gebleven tot een tijdelijk ongemak: veiligheid is bij ons prioritair!

De uitslag van een gevecht is nooit voorspelbaar, hoe goed getraind je ook bent. Het vermijden van een gevecht blijft de basis van zelfverdediging, maar als dit niet kan, maakt men best zo snel mogelijk een einde aan de confrontatie. Gezien de talrijke en steeds toenemende incidenten met mesaanvallen – dikwijls met dodelijke afloop – is efficiënte verdediging tegen mes één van de specialiteiten die aan het lesprogramma werden toegevoegd.

Ondanks zijn gevorderde leeftijd kan Jean Pauwels nog steeds met overtuiging zijn voorbeeldfunctie vervullen. Hij wordt daarbij bijgestaan door gemotiveerde en zeer bekwame assistenten.